Met RIB kan meer met waterwerken

URK – Mobieler, efficiënter, flexibeler, veiliger, betrouwbaar en kostenbesparend blijkt de Rigid Inflatable Boat (RIB) te zijn voor nearshore en offshore. Steeds vaker worden RIB’s ingezet voor werkzaamheden als offshore kabelaanlandingen, zeker voor ondiep water.

Een multifunctionele goed uitgeruste RIB blijkt makkelijk en snel inzetbaar te zijn. En in veel gevallen praktischer dan een multipurpose vessel. Een speciaal voor dit werk gebouwde RIB heeft zelfs een trekkracht van ruim twee ton. “De huidige generatie buitenboordmotoren laat je niet in de steek en is superbetrouwbaar”, vertelt Klaas Post, eigenaar van Post Workboats. “Volcontinu werken is geen enkel probleem.”

Foto’s van E.J. Bruinekool Fotografie / Post Workboats’

Gecertificeerde RIB’s

De RIB’s van Post Workboats zijn MCA (Maritime Coastguard Agency) gekeurd. De MCA is uitgegroeid tot een veiligheidsstandaard voor alle vaartuigen die op zee opereren. En ook tot een kwaliteitsstandaard voor werken met werkvaartuigen.. MCA-certificaten tonen de kwaliteit en betrouwbaarheid van de RIB aan.

De RIB heeft een enorme voorsprong op de multicat, bijvoorbeeld bij aanlandingen in ondiep water. Maar daar houdt het niet mee op. Hij is containerbaar en dus makkelijk in te vliegen op een werk en snel inzetbaar. Met gecertificeerd personeel is het een veilig en betrouwbaar vaartuig. Het personeel van Post Workboats heeft standaard de basic safety trainingen doorlopen, fire fighting en EHBO. De ervaren bemanning heeft wereldwijd inmiddels talloze projecten gedaan, zoals: windmolenprojecten, near- en offshore, kabelaanlandingen, eventbegeleiding en filmprojecten.

Betrouwbaar

Dat de RIB’s langdurig betrouwbaar zijn bleek twee jaar geleden tijdens een grote filmopname. “Wij waren vooraf al overtuigd”, vertelt Post. “Achttien uur per dag werden de RIB’s gebruikt als crewtender voor figuranten en voor filmploegen. De bijna geruisloos draaiende motoren waren een uitkomst.” Ook tijdens maanden werk in de extreem warme wateren van Alexandrië in Egypte op een groot offshore project sprak de opdrachtgever lovend over de betrouwbaarheid en continue inzetbaarheid van de RIB’s. Volcontinu werkten 25 bemanningsleden in de RIB’s in de wateren rond Egypte. Meerdere teams schippers en bemanning inzetten is voor Post Workboats dan ook geen enkel probleem.

De hoge trekkracht wordt bewerkstelligd door de specialistische bouw bij Post Workboats. Post bouwt de schepen in de eigen werkplaats. Alle opgebouwde praktijkkennis wordt in de bouw van de schepen verwerkt. “Pulling power wordt bereikt door een aangepaste schroef met een propguard”, zegt Post “De waterverplaatsing wordt hierdoor gestuurd en de propguard geeft nog eens bescherming voor zwemmers en duikers.” De RIB’s kregen hier ook de trekkracht door van meer dan twee ton. Ideaal voor het aanlanden en rechttrekken van kabels en buizen in het water.

De nieuwste uitrusting

Naast de technische aanpassingen aan het schip, zoals een kopschroef en een zwaarder, degelijker casco, zijn de schepen met de modernste elektronica uitgerust: sonar, plotter, AIS, dieptemeter en marifoons. Ook zijn er cabin-RIB’s beschikbaar waardoor er in weer en wind binnen gewerkt kan worden. Post Workboats heeft in het 55-jarig bestaan ruime ervaring opgebouwd met de mobiele, efficiënte, flexibele en kostenbesparende RIB’s.

Het grote voordeel van RIB’s op een project is dat er snel inzetbare schepen zijn, ook voor hulpverlening bij calamiteiten op een project of tijdens beveiliging. Naast deze werkzaamheden zijn er in de afgelopen jaren projecten gedraaid in de near- en offshore, seismiek, crewtender, beveiliging, handhaving, duikondersteuning, werk en bijboten, filmindustrie en evenementbegeleidingsboten. Daarnaast doet Post Workboats rond Urk hulpverlening op het water. De RIB wordt niet voor niets ook door leger en politie gebruikt.